Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 6.000 de cazuri de variola maimuţei au fost raportate în 58 de ţări, în cadrul actualei epidemii. Urmează o nouă reuniune de urgenţă a OMS!
În următoarele săptămâni, urmează o nouă reuniune de urgenţă a OMS pentru ca specialiştii să decidă dacă variola maimuţei reprezintă sau nu o urgenţă de sănătate globală, cel mai înalt nivel de alertă al OMS, a declarat directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus, conform Reuters.
„Continui să fiu îngrijorat de amploarea şi răspândirea virusului în întreaga lume”, a declarat Tedros, adăugând că lipsa testelor a însemnat că există probabil mult mai multe cazuri care nu sunt raportate.
CITEŞTE ŞI: VARIOLA MAIMUȚEI DEVINE UN ADEVĂRAT PERICOL?! ÎNCĂ DOUĂ CAZURI AU FOST CONFIRMATE ÎN ROMÂNIA
Aproximativ 80% din cazuri sunt în Europa, a mai spus el.
La final de iunie, directorul OMS spunea că epidemia globală de variola maimuţei reprezintă o ameninţare pentru sănătate şi evoluează foarte îngrijorător, dar nu atinsese încă stadiul de urgenţă sanitară globală.
Variola maimuței a fost depistată în zonele îndepărtate ale țărilor din centrul și vestul Africii, în apropierea pădurilor tropicale. Se poate răspândi prin contactul cu animale infectate, cum ar fi maimuțe, șobolani și veverițe, sau prin obiecte contaminate cu virus, precum așternuturile și îmbrăcămintea.
În cazul infecției la om, simptomele bolii includ febră, dureri de cap, umflături, dureri de spate, dureri de mușchi și stare generală de epuizare. După ce febra scade, apare o iritație la nivelul pielii, care debutează mai întâi pe față și se extinde apoi pe restul corpului, mai ales pe palme și pe tălpi.